Sündmuste arhiiv

“Esimene mängimine” Eesti Teatri Festival “Draama”

Draama2012_est

Esimene mängimine

Me teeme seda esimest korda. Teie silme all.
Meie aktsioon koosneb kahest osast. Draamateater on juba aastaid korraldanud sarja Esimene lugemine, kus kantakse ette uuemat eesti näitekirjandust. Ka meil on oma Esimene lugemine. Aga seda sõna otseses mõttes. Neid kolme näitemängu, mille Jim Ashilevi, Paavo Piik ja Siim Nurklik spetsiaalselt selleks puhuks on kirjutanud, ei ole keegi meist varem näinud ega lugenud. Need avatakse teie silme all ja tulevad sealsamas ka ettekandmisele, tõelisele esimesele lugemisele. Kõik näitemängud ära kuulanud, saate teie valida, millist neist kolmest te tahaksite näha 48 tunni pärast ettekantuna.

See ongi teine osa. Esimene mängimine. Me hakkame teie valitud näitemänguga proovi tegema (meiega töötavad paralleelselt ka kunstnik (Laura Kõiv), muusikaline kujundaja (Andre Pichen) ja valguskujundaja ning 48 tunni pärast kohtume uuesti, et see teile ette mängida. Esimest korda. Vahest mitte viimast? See on meie tõlgendus. Meie kõigi ühine. Sest meil ei ole lavastajat. Me tahame proovida. Mis juhtub, kui on niivõrd lühike aeg proovitegemiseks? Kas sünnib midagi? Või ei sünni? Mis juhtub siis, kui ei olegi lavastajat, vaid on meie kõigi ühine vastutus? Kas me jõuame ühele meelele? Mis tunne see on, kui loed täiesti võõrast teksti publiku silme all? Tõeline siin ja praegu tunne? Seekordne festival on pühendatud näitleja väljakutsetele. Need on meie küsimused ja meie väljakutsed. Näitlejale on ka see väljakutse, kui saab iseendale väljakutseid sõnastada. Kokkuvõttes – me tahame proovida, mis saab siis, kui mõni neist garderoobis sündinud hulludest ideedest ka teoks teha.

Kirjutavad:

Jim Ashilevi
Paavo Piik (Tallinna Linnateater)
Siim Nurklik

Loevad ja mängivad:

Piret Krumm (Eesti Draamateater)
Roland Laos (Eesti Draamateater)
Mari-Liis Lill (Eesti Draamateater)
Pääru Oja (Eesti Draamateater)
Liisa Pulk (Vanemuine)
Jüri Tiidus (vabakutseline)
Hendrik Toompere jr jr (Eesti Draamateater)
Kristo Viiding (Eesti Draamateater)
Kunstnik: Laura Kõiv (vabakutseline)
Muusikaline kujundaja: Andre Pichen  (Eesti Draamateater)
Valguskujundaja: Rene Liivamägi