Sündmuste arhiiv

Ungari Kino: esmaspäev

ungarikino

17:30Festivali avamine

18:00“Antigone” (2011), režii: Gabor Dettre

Film on valminud Sophoklese teose põhjal. Nelja elementi kasutades, kaotades visuaalse keskkonna, avaneb lähivõtete kaudu esiisade draama inimese sisemisest ja inimestevahelisest vaimsest ja materiaalsest lahingust.

Loomise lähedane seisund. Hetk, mil inimene ärkas pärast enda loomist ja avastas iseseisva olemasolu, vabaduse. Siis kui aju ei olnud veel täis pilte, siis kui lauba taga hõljusid mõtted keerlevas udupilves ja siis, kui pelgalt see oli teadvuses ühemõtteline, et jumalatest said mõtted alguse ja et nad liiguvad kuhugi. See seisund – see ammukaotatud puhtus – on see, mida me katsume selles filmiga esile kutsuda.

Antigone on teadvusele ärkava maise ilma kokkupõrge taevasega. Võimu, seaduse, mateeria ja mõistuse kokkupõrge jumaliku korraga, hinge ettenägematute liikumistega, armastusega. Uue kokkupõrge vanaga, muutumine igavesega. Ennast jumalana kujutleva inimese lahing Loojaga.

Sophokles paneb Antigones kirja meie igavesed ja möödapääsmatud kahtlused. Meie esivanemate poeetilises keeles, meie ajastu psühholoogiale omase täpsusega. Meie kohanemine selle kahestumisega kujutab endast korraga süvapsühholoogilist teatrit ja abstraktset maali, mille maailmas võivad manipuleerimatu aususega kaasa rääkida Jumala poolt liigutatavad, keha ja hinge täielikult paljastavad, kaitsetud kangelased.

 

20:00“Mu naine, mu sőbrants, mu tibi”/ “Nejem, nőm, csajom” (2012), režii: Péter Szajki

Helga, staar-saatejuhi jaoks on järjest kahtlasem, et tema hea välimusega armastatu ei luba teda üle oma magamistoa läve.
Vera ei taha anda vastust oma abikaasa suurele küsimusele: kellele sarnaneb laps?
Szilvi, kuni-surm-meid-lahutab väljaütlemisest unistav noor naine, leiab ennast ühelt omapäraselt rannalt koos oma tulevasega.
Flóra aga asub ekspolitseiniku venna abiga välja uurima, mis saladust nii hoolega teoloogiaõpetaja abikaasa varjab.

Selles lihtsas, meelt lahutavas filmis avanevad meie ees neli naist, neli armastust, neli suhet.

 

22.00“Aglaja” (2012), režii: Krisztina Deák

 

Filmide üksikpiletid 1.5€, terve päeva pilet 4€.