Sündmuste arhiiv

Rudy Decelière ja Jay-Dea Lopez. Helist installatsioonide ja näituste kontekstis

rudy

MoKSi kohtumised: Rudy Decelière ja Jay-Dea Lopez. Helist installatsioonide ja näituste kontekstis.

 

MoKSi kohtumiste raames toimuval vestlusõhtul jutleb John Grzinich (EE/ US), Rudy Decelière (HE) ja Jay-Dea Lopez’iga (AU) helikunstist installatsioonide ja näituste kontekstis.

 

Heli on saavutamas tunnustust kui elujõuline kunstipraktika, samas kerkivad pidevalt üles küsimused ja väljakutsed kuidas nii kontseptuaalsel kui ka praktilisel tasandil “raamida” ja esitada helitöid traditsioonilistes visuaalse kunsti institutsioonides nagu galeriid ja muuseumid.

 

Nii Rudy Decelière kui Jay-Dea Lopez on arendanud oma töid mainitud kontekstides aga kumbki läbi erinevate lähenemisviiside. Kui Rudy Decelière on loonud väga erinevaid heliinstallatsioone, siis Jay-Dea Lopez on viimasel ajal komponeerinud helisid saateks visuaalkunsti teostele.

Kuulamisele-vaatamisele tulevad näited kunstnike töödest, puudutatakse küsimusi, millega helikunstnikud on pidanud oma töid eksponeerides kokku puutuma. Selle taustal avaneb vestlusring ka laiemasse konteksti, arutletakse, kuidas kunstnikud, kuraatorid ja korraldajad saaksid tõhusalt esitada helidel põhinevaid töid, nii iseseisvana kui ka seostes teiste visuaalsete kunstimeediumitega. Jay-Dea Lopez on austraalia helikunstnik, kelle töös peegelduvad 21. sajandi alguse sotsiaalsed ärevused. Kunstnikku huvitab “ohustatud helimaastike” roll ja kuidas me konstrueerime läbi selle “koha” mõistet.

Rudy Decelière lähtub oma heliinstalatsioone luues iga koha eripärast ja arhitektuurist. Tema tööd on tundlikud reageeringud küsimustele, mis on antd kohale omased. Oma minimaalete vahenditega loodud monumentaalsetes projektides taotleb kunstnik midagi enamat kui isikliku vaatepunkti esitamist. Peale heliinstallatsioonide loomise on Rudy Decelière tegev ka filmide helitehnikuna ja helidisainerina interdistsiplinaarsetes projektides.

 

Vestlusõhtu toimub sarja MoKSi kohtumised raames ja selle eesmärgiks on tutvustada Tartu publikule MoKSis parasjagu resideeruvaid kunstnikke. Sündmus on tasuta. Sarja korraldamist toetab Eesti Kultuurkapital.

Sündmus Facebookishttps://www.facebook.com/events/187544498102759/