Sündmuste arhiiv

Hõimuhääled – filmid ja helid!

Hõimuhääled

Facebook: https://www.facebook.com/events/656786141169434/

Taas on ukse ees Hõimupäevad, mis toovad Eestisse soome-ugri rahvaste esindajad nii Venemaa avarustelt kui ka mujalt soome-ugri aladelt. Genialistide klubi muutub Hõimupäevadega seoses üheks õhtuks filmi- ja muusikaklubiks. Üritusel “Hõimuhääled – filmid ja helid” saab nautida nii soome kolkaküla tumedat bluusi kui ka elektroonilist ersa-mokša maailmamuusikat.

Kell 17.00 linastuvad Venemaal valminud soome-ugri filmid, millele järgnevad kohapealsed vestlusringid filmitegijatega. Oma lühifilme esitlevad Udmurdi režissöörid Denis Kornilov ja Sergei Sidorov. Lisaks saab vaadata Ivan Golovnevi filme Kazõmi hantidest.

Kell 20.00 algab kontsert, kus astuvad üles kaks tõeliselt omanäolist ansamblit:

Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset (Soome)

http://www.faaraopirttikangas.fi/

Oyme (ersa-mokša)

Filmid: Tasuta!
Kontsert: 5.-/3.- (Õpilased, üliõpilased ja pensionärid)

Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset (Soome)
Faarao Pirttikangas on soome bluuskitarristi ja laulja Pekka Pirttikangase esinejanimi. 1998ndal aastal lõi ta ansambli Cosmo Jones Beat Machine, mis mängis valju ja pöörase energiaga garage-bluusi. 2001. aastal loodi tema kaasabil “avarusjazz`i” mängiv Astro Can Caravan. Sellest ajast peale hakati bändi liidrit Pekkat kutsuma Pharaoh Pirttikangaks, mis on viide saksofonisti Pharaoh Sandersi nimele. Ansamblis said kokku erineva tausta, kuid otsiva vaimuga Soome undeground`i muusikud. Pekka Pirttikangase looming oli alates 98. aastast ingliskeelne, 2011. aastal andis ta välja esimese soomekeelse plaadi “Kuhmalahden Nubialaiset”, millest sai vastloodud kooslus endale ka nime. Sama bänd andis 2013. aastal välja albumi “Kaatopaikan kuningas”. Ansambli koosseisus on olnud nii uusi kui vanu, juba Cosmo Jones Beat Machine`i aegadest tuntud muusikuid. Lisaks Kuhmalahden Nubialaistele on
Pekka Pirttikangas koostööd teinud ka Soome jouhikkomängija Pekko Käpiga, millest sündis projekt Faarao ja kaksipäinen narttu.
Faarao Pirttikangase ja Kuhmalahden Nubialaiste muusikat võiks kirjeldada kui segu Soome rahvalauludest, pungist, gospel- ja delta-blues`ist. Selles on märgatav annus kommertsialiseerumata Ameerika kolkakülade bluusitunnetust, tomwaits`ilikku sürrealismi ning samas ei puudu ka kohaliku kiiksuga Savo piirkonna huumor. Soomes on arvukad muusikakriitikud Pirttikangase loomingut pea alati kiitnud,
meinstriimi pole see aga kunagi jõudnud. Faarao Pirttikangas on parim näide ristteest, kus kohtuvad soomekeelne kohalikku vaimsust kandev lüürika ja põrandaaluse bluusi ehe energia.

Kuula ja vaata:

Oyme (ersa-mokša)
Moskvast saabuv Oyme on kõige kuulsam väljaspool Mordvamaad tegutsev ersa-mokša ansambel. Nende kavas on traditsioonilised palad, mis sisaldavad polüfoonilisi naiste rahvalaule, ersa ning mokša itke ning pillimängu traditsioonilistel instrumentidel. Oyme liikmed on oma etnograafiliste ekspeditsioonide materjalide põhjal rekonstrueerinud iidseid ersa ja mokša rituaale. Nende looming põhineb arvutitehnoloogiaga loodud elektroonilisel muusikal, traditsioonilistel Mordva instrumentidel ja maailmamuusika pillidel. Iga nende kontsert on kui folkfestival, kuhu on kaasatud ka publik.
Oyme tähendab hinge. Ansamblit seob tihe koostöö
maailmamuusika legendi Éric Mouquet’ga legendaarsest ansamblist Deep Forest, aga ka briti rokk- ja bluusilaulja Will Johnsiga. 2016. aastal valmis album Shtatol, millel kõlab ersade pärimusmuusika ka autentsete külaansamblite esituses. Juba palju kordi Eesti publikut rõõmustanud ansambli iga kontsert on sündmus, performance’i laadne ühislooming, mida peab oma silmaga nägema.

Kuula ja vaata:

Denis Kornilovi filmid:
“Herakles”. Film alkoholiprobleemidest maal. Vastandatakse ühe inimese kahte erinevat seisundit: kainet ja purjusolekut. (15 min)
“Tsumersion”. Pulmaeelne udmurtide rituaal, mis viiakse läbi pärast pruudiröövi ja mis on säilinud mõningates Kukmori rajooni Udmurdi külades Tatarstani vabariigis. Film on üles võetud Verhnjaja Jumja külas Porfirjevite peres. (8 min)
“Superkoer Tylo külast”. Koosneb viiest seotud episoodist. Idee: rahulik jõudeelu ei anna alati moraalset eelist. Kogu filmi vältel püüab üks koer teise ees oma õigusi tõestada. Võidab sõbralik ja filosoofiline maailmavaade. (7 min)