Sündmuste arhiiv

Hääletatud 90 sekundiga ehk miks ja kuidas Eesti e-valib, aga teised seda ei tee?

18951144_1797359790592637_5504552146489177085_n

Facebook: fb.com/events/249164795581534/

Tehnoloogiauuringute vanemteadur Mihkel Solvak: “Hääletatud 90 sekundiga ehk miks ja kuidas Eesti e-valib, aga teised seda ei tee?”

Keskmine Eesti e-valija hääletab elektrooniliselt 90 sekundi jooksul, samas kui paberhääletamisele kulub keskmiselt pool tundi. Loengus vaadatakse keda ligi kahekümnekordne aja kokkuhoid e-valima toob ja kas e-valimist kasutatakse teistmoodi kui pabervalimist. Ilmselt me kõik räägime oma valikutest valimiskasti juures hiljem perekonna ja sõprade seltsis, e-valimiste kohta kogutud andmed lubavad meil näha kuivõrd esineb aga perekondlikke hääletusmustreid elektroonilise hääletamise logiandmetes ja kas selline on hääletamise tulevik. Eesti ei ole aga sugugi ainuke riik maailmas, kus saab interneti teel hääletada. Mõnes Kanada omavalitsuses on mindud lausa nii kaugele, et loobutud sootuks pabervalimistest e-valimiste kasuks. Samas on Eesti seni ainukene riik maailmas, kus on üleriiklikud e-valimised, milles võivad osaleda kõik valimisõiguslikud inimesed. Miks ülejäänud maailma samas suunas liikunud ei ole, saab loengus samuti käsitletud.

Mihkel Solvak on TÜ Johan Skytte poliitikauuringute instituudi tehnoloogiauuringute vanemteadur ning oma uurimisrühmaga CITIS (Centre for IT impact Studies) keskenduvad nad Eesti e-teenuste (e-tervis, e-valimised jne) suurandmete analüüsimisele, selgitades nende teenuste majanduslikke, ühiskondlikke ja poliitilisi mõjusid.