Sündmuste arhiiv

Hõimupäevad: “Valge põhjapõder”

Valkoinen_peura_DVD

FB: https://www.facebook.com/events/520402421633674

Režissöör: Erik Blomberg
Pikkus: 65 min
Soome, 1952
Erik Blombergi filmitud ja lavastatud “Valge põhjapõder” on esimene mängufilm, mis tõi Soomele laiema rahvusvahelise tähelepanu. Film pälvis 1953. aastal festivaliauhinna Cannesis ja 1954. aastal Karlovy Varys.
Film on mustvalge (operaatorit on selle töö eest mitu korda tunnustatud), väga napi dialoogiga, rohke muusikaga, peaaegu nagu tummfilm. “Valge põhjapõdra” muusika kohta on kirjutatud, et “selles peegeldub Lapimaa maastiku ning rahva hing, see on kaunis nagu luule”. Arvatavasti on see üks maailma esimesi mängufilme, milles kujutatakse saamide elu.
“Valge põhjapõder” on poeetiline lugu, muinasjutt nõiutud kaunitarist, kes aeg-ajalt lippab tundras lumivalge põhjapõdrana, ahvatledes jahimehi teda jälitama ning hukutades jälitajaid. Libapõtra, põdernaist Piritat kehastab kütkestav Mirjami Kuosmanen.